Alcohol slecht voor de tanden

Is alcohol slecht voor onze tanden?

Het is al langere tijd bekend dat alcohol slecht is voor onze tanden. Maar hoe zit dat precies? Wat doet alcohol met onze tanden en wat zijn daarvan de gevolgen? Dat leggen we je uit in deze blog!

Waarom is alcohol precies slecht voor onze tanden?

Door het nuttigen van alcohol neemt de speekselproductie af. Speeksel beschermt de tanden als het ware. Het eiwit statherine, dat aanwezig is in speeksel, werkt als een anti schimmel. Het beschermt tandglazuur en voorkomt zodoende tanderosie. Ook bevat speekstel het stofje histatine. Dat zorgt ervoor dat wondjes snel genezen in de mond. Door langdurig en regelmatig nuttigen van alcohol kan je gebit last krijgen van te schade door het langdurig uitblijven van de speekselproductie.

Hoe weet je of je voldoende speeksel produceert?

Wanneer je vaak droge lippen of een droge mond hebt, kan dit duiden op een te lage speekselproductie. Het is dan raadzaam om een bezoekje te brengen aan de tandarts. Zij kunnen zorgen voor een uitgebreide controle.

Welke gevolgen kunnen er zijn?

Wanneer de staat van je gebit onvoldoende is, kunnen er diverse complicaties optreden. Dit zal niet zo 1,2,3 gebeuren. Het moet dan wel in hele erge mate zijn. Zo kan je bijvoorbeeld tanden verliezen. Maar ook kan een slechte conditie een oorzaak zijn voor:

  • Hartaandoeningen
  • Longontsteking
  • Hersenvlies ontsteking
  • Beroertes

Mag ik dan helemaal niet meer drinken?

We willen je natuurlijk niet de smaak en beleving afnemen. Maar houd er wel rekening mee met langdurige en regelmatige tekorten. Het is bijvoorbeeld aan te raden om regelmatig een glas water tussendoor te drinken op een feestje. Geniet altijd met mate. Mocht je willen drinken is een biertje eigenlijk de beste keuze. Deze heeft namelijk de minst hoge zuurgraad. Maar ook een glaasje champagne willen we je natuurlijk niet onthouden.

Geniet dus met mate en zorg nadien voor een goede mondverzorging.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *