Wat moet je weten over een ribeye bereiden?

Rundsvlees is sinds jaar en dag geweldig populair. Dat is onder meer het gevolg van het feit dat het bekend staat niet alleen een lekker puur stukje vlees te zijn, maar bovendien ook over een heerlijke smaak te beschikken. Toch is niet iedereen even grote fan van rundsvlees. Volgens heel wat mensen is het dan ook zo dat er te veel vlees vet aan het vlees zit. In ieder geval valt niet te ontkennen dat het vlees lekker mals is en ze zomaar een belangrijke meerwaarde kan betekenen voor je maaltijd. Dit geldt misschien nog wel in het bijzonder voor de zogenaamde ribeye. Alles wat je moet weten over dit stukje vlees en het bereiden ervan laten we je graag hieronder ontdekken. 

Wat moet je weten over de ribeye? 

Voor de rib eye geldt dat het een stuk vlees is welke wordt gesneden uit het smalle gedeelte van het ribstuk van het rund. Het resultaat is één van de meest sappige steaks die er op de markt bestaan. Het randje vet zorgt er gecombineerd met de dooradering voor dat het vlees kan rekenen op zeer veel smaak. De vele randjes vet zorgen er in de praktijk voor dat het nagenoeg onmogelijk is voor een ribeye om taai te worden wanneer het onverhoopt te lang op het vuur zou liggen. In het bijzonder wanneer het ribeye afkomstig is van een vleeskoe kan er worden vastgesteld dat je te maken zal hebben met een absoluut geweldig biefstuk. Niet alleen op vlak van malsheid, maar ook voor wat de smaak betreft kan je er van op aan dat dit één van de beste stukken is van het rund.

Waar komt dit stuk vlees precies vandaan? 

Voor de ribeye geldt dat ze afkomstig is uit de zogenaamde voorvoet van het rund, namelijk de ribbenkast. Bovenaan de ribben is het meeste vlees terug te vinden. Voor de voorkant geldt dat ze wordt bestempeld als de zogenaamde dikke rib. Deze wordt gebruikt voor het bereiden van zogenaamd stoofvlees. Naar de achterkant wordt verwezen als zijnde de fijne rib. Het vlees dat deel uitmaakt van de kern van de ribbenkast waarbij geen sprake is van vlees kappen is de zogenaamde ribeye. Wanneer er wel sprake is van kappen hebben we het over een côte de boeuf. 

Het vlees dat zich onderaan de ribben bevindt noemen we de zogenaamde klaprib. De kans is groot dat je ook al wel eens hebt gehoord over een zogenaamde tomahawk steak. Wel, wanneer de klaprib blijft zitten aan de dikke en fijne rib en het been wordt afgezaagd ontstaat de tomahawk.

Op welke manieren kan je een ribeye bereiden?

Voor de ribeye geldt niet alleen dat ze bekend staat als een zeer populair stukje vlees. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat ze vaak wordt bestempeld als één van de meest veelzijdige stukken vlees die er op de markt zijn terug te vinden. Dat is onder meer het gevolg van het feit dat ze op heel wat verschillende manieren kan worden klaargemaakt. Je kan er bijvoorbeeld zonder probleem voor kiezen om dit stuk vlees te bakken in de pan, maar daarnaast kan je ze ook laten grillen op de barbecue. Hoe dan ook, het mag duidelijk zijn dat het bereiden van dit heerlijke stukje vlees perfect op maat van ieders wens kan gebeuren. Ook dat is natuurlijk alleen maar interessant. Ga bij interesse in dit veelzijdige stuk vlees naar Beefensteak.nl!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *