Mousserende wijnen


Mousserende wijnen zijn altijd al populair geweest. De bekendste hiervan is zonder twijfel de champagne. Deze wordt op traditionele wijze gemaakt. De basis van deze wijnen ligt natuurlijk bij witte wijn. Die wordt gebruikt om de mousserende varianten mee te maken. De druiven worden eerst gebruikt om een gewone wijn van te maken. De druiven moeten niet te rijp zijn, om de zure smaak te realiseren. Het hoeft niet slechts één druivensoort te betreffen, soms wordt gekozen voor een combinatie van meerdere soorten of voor wijnen uit meerdere jaargangen. Op de website van Wijnspecialist kan je meer informatie vinden of mousserende wijnen. Naast informatie biedt Wijnspecialist ook een groot assortimenten aan mousserende wijnen aan tegen een goede prijs.

Het mengsel samenbrengen
Nu de basiswijn of wijnen zijn gekozen is het zaak om het mengsel bij elkaar te brengen. Het gaat dan niet alleen om de basiswijnen, maar ook om suiker en gisten. Dit wordt toegevoegd vlak voor het bottelen van de wijn. Zo wordt een tweede gisting gerealiseerd, maar dan in de fles. Zo ontstaat het koolzuurgas dat in de wijn blijft hangen. Dit is ook de reden waarom voor mousserende wijnen voor een ander soort fles wordt gekozen. Deze moet de kracht van het koolzuur wel goed aankunnen.

De wijn laten rijpen
Nu is het zaak om de mousserende wijn verder te laten rijpen. Dit kan per soort flink verschillen. Voor champagne is bijvoorbeeld meer dan een jaar nodig. Andere bekende mousserende wijnen zijn na ongeveer negen maanden in orde om te drinken. Tijdens het rijpen krijgt het koolzuurgas steeds meer een plek in de wijn, waardoor de mousse ontstaat. Dit is ook de manier waarop je herkent hoe het gisten is gebeurt. In de fles is het koolzuur beter thuis dan bijvoorbeeld in een tank voordat het in de fles gaat.

Klaarmaken voor gebruik
Het is nu zaak om een proces te doorlopen waarbij de dode gistcellen langzaam naar de hals van de fles dalen, onder ander door de fles ondersteboven te plaatsen. Wanneer dit gedaan is, kan dit deel worden bevroren en is de prop uit de fles te verwijderen. De wijn wordt met suiker en sulfiet opnieuw tot een mengsel gemaakt en opnieuw gebotteld. Nu is de mousserende wijn eigenlijk klaar voor gebruikt. Het is namelijk niet zo dat deze wijn alleen maar beter wordt naarmate deze langer blijft liggen.

De verschillende varianten
Er zijn verschillende varianten van de mousserende wijn. Naast de traditionele wijnen die zijn in te delen in verschillende soorten zoals brut en nature, zijn er ook wijnen die met moderne technieken worden gemaakt. Een verschil is bijvoorbeeld de mate van suiker die wordt toegevoegd. Hier zijn regels voor opgesteld. Sommige wijnen worden niet in de fles gerijpt, maar in een tank. Een andere manier om de wijn mousserend te maken is door koolzuur in te spuiten. Dit zal echter wel ook te merken zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *