Tips voor het vermijden van alcohol in de horeca

Alcohol kan de kans op verschillende kankers verhogen. Daarom is het belangrijk om je gebruik te beperken. Minder alcohol drinken is niet altijd even makkelijk: een gezellige sfeer is vaak heel verleidelijk om een glaasje extra te benuttigen. Zeker als je op een terrasje zit of zelfs in de horeca werkt! Een drankje na werktijd hoort er nou eenmaal bij. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet! In de horeca komt ook veel alcoholisme voor. Onze tips helpen je om het alcoholgebruik in de hand te houden.

Max. 10 consumpties per week

Als je alcohol drinkt (bier, wijn, aperitief of sterke drank), beperk je dan tot maximum 10 consumpties per week. In tegenstelling tot wat vroeger werd beweerd, zijn alcoholische dranken met hoger alcoholgehalte (sterke dranken) niet schadelijker dan andere (bier, wijn…). Het gaat om de totale hoeveelheid alcohol (ethanol) die ingenomen wordt. Die is dezelfde voor een standaard serveereenheid in de horeca, dus 250 ml pilsbier = 100 ml wijn = 35 ml sterke drank.

Alcohol vermijden

In sommige gevallen is het aanbevolen om minder dan één alcoholconsumptie per dag te drinken of het gebruik van alcohol volledig te vermijden. Dit is het geval voor jongeren (onder de 18), voor vrouwen voor en tijdens de zwangerschap, voor vrouwen die een groter risico vertonen op borstkanker of al borstkanker hebben gehad, en in andere specifieke gevallen.

Hoe minder alcohol drinken?

  • Houd een alcoholdagboek bij. Registreer het bijvoorbeeld op je smartphone. Die confrontatie alleen al, leidt er niet zelden toe dat mensen minder gaan drinken.
  • Bepaal vooraf hoeveel je gaat drinken en hoe je nee gaat zeggen.
  • Drink geen alcohol om de dorst te lessen.
  • Drink enkel wanneer je je goed voelt.
  • Drink minstens twee dagen per week helemaal geen alcohol of drink niet 5 dagen op 7, alleen in het weekend en bij feesten: dat is iets wat voor veel mensen werkt, omdat het duidelijk afgebakend is. Haal alcohol uit het dagelijkse ritme.
  • Neem de tijd om van je drankje te genieten. Heb je echt zin in een tweede glas, wacht dan minstens 10 minuten voor het te bestellen.
  • Wissel alcoholische dranken af met niet-alcoholische. Of bestel bij iedere alcoholische drank ook meteen een glas water.

Heb je echt een alcoholprobleem en weet je niet hoe je er zelf iets aan kan doen? Er zijn verschillende afkickklinieken in Nederland waar je terecht kan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *