Wat is je hobby? Maak er je werk van!

Wat doe jij het allerliefst? Wat is je passie, waar steek je het liefst al je vrije tijd in? Waar weet je alles van, wat zou je het liefst de hele dag doen? En waarom maak je daar je werk niet van?

Van je hobby je werk maken

Het klinkt altijd een beetje cliché als mensen trots melden dat ze van hun hobby hun beroep hebben gemaakt. Het roept ook wel eens wat vraagtekens op. Als je hobby nu je werk is geworden, heb je dan nog wel een hobby over? Ben je op die manier niet gewoon vrijwel dag en nacht met je werk bezig, en is dat wel gezond?

Deels zijn die vragen natuurlijk terecht. Juist als je van je hobby je beroep hebt gemaakt, is het wel eens lastig om een beetje maat te houden. Logisch ook, want waarschijnlijk moet je er even aan wennen dat het nu opeens werk is geworden, en je daarnaast nog ruimte moet maken voor vrije tijd. Als je gewend bent om in je vrije tijd bijvoorbeeld kleding te maken, en daar altijd veel ontspanning in vond, kan dat anders zijn als je hier je beroep van hebt gemaakt. De hobby is opeens werk geworden, en dat betekent niet alleen dat je inderdaad je hobby kwijt bent, maar in sommige gevallen ook dat de nieuwe realiteit je erg kan tegenvallen.

Misschien blijkt opeens dat je je hobby juist zo leuk vond omdat er niets moest. Omdat het iets van jezelf was, iets waar geen druk achter zat en iets dat je ook eens een dagje over kon slaan als je geen zin had. Maak je er je werk van, dan moeten er opeens dingen. Krijg je te maken met een tijdsdruk, en anderen die iets van je verwachten. Die switch kan best lastig zijn.

Hoe kom je erachter?

Hoe kom je erachter of het een goed idee is om van je hobby je beroep te maken? Eigenlijk is er maar één manier: het gewoon doen. Dat betekent niet dat je je baan op moet zeggen en vol voor je hobby moet gaan, nee, probeer het eens rustig op te bouwen. Ga een paar uur minder werken, en ga in die uren professioneel (dus: met de intentie om geld te verdienen) met je hobby aan de slag? Bevalt het? Dan kun je het verder op gaan bouwen. Afhankelijk van wat je precies doet, kun je nu echt je eigen bedrijfje gaan beginnen of franchisenemer worden van een keten. Voor veel mensen is dit net wat minder spannend dan helemaal voor zichzelf te beginnen. Er wordt voor verschillende ketens regelmatig een franchisenemer gezocht. Misschien zit jouw ‘hobby’ er wel tussen?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *